Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
296 Postów

(2sort)
Stały Bywalec
No tak ! Ale przyznasz chyba ze nie jest zbyt logicznym przytaczac argument ze Norwegia przed wojna byla najbiedniejszym krajem Europy, jako uzasadnienie ze ich juz w krotce dogonimy.
Bylbym tez ostrozny z przewidywaniem ze fortuna to zalatwi bo ona sie toczy.
Osmiele sie twierdzic ze zalezy to glownie (nie tylko) od umiejetnosci rzadzenia sie. I tutaj, jakos tak dziwnie, pomimo warunkow to ani historycznie, ani dzis, nie wykazalismy sie zbytnia madroscia
No ale tak juz mamy. Nigdy nie bylo naszej winy! Zawsze byla to wina innych.
Acha W jednym jednak musze przyznac Ci racje i wcale mnie to zbyt wiele nie kosztuje:
Jestem stary ! I najgorsze w tym jest to ze nie moge na nikogo zwalic za to winy Na zla fortune tez nie
Symbolu nie ugryziesz.
Ironia tez sie nie najesz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
277 Postów
2sort napisał:
Acha W jednym jednak musze przyznac Ci racje i wcale mnie to zbyt wiele nie kosztuje:
Jestem stary ! I najgorsze w tym jest to ze nie moge na nikogo zwalic za to winy Na zla fortune tez nie
Symbolu nie ugryziesz.
Ironia tez sie nie najesz.

Uzylem "stary" jako skrotu od " stary przyjacielu" , uzywanego dawniej dosc czesto i na wyrost.
A "fortuna kolem sie toczy" to to samo co "raz na wozie raz pod wozem" i rozumiem jako pozytywny przekaz ze bedzie lepiej ale tez ostrzezenie ze nie trzeba napawac sie pycha.
Jesli chodzi o rzadzenie to nie bralbym przykladu akurat z Norwegii , bo moim zdaniem tutaj manna z nieba bardzo czesto jest wyrzucana na smietnik. Latwo jest ustalac budzet kiedy ma sie worek bez dna.Boje sie jak Norwe dzy poradza sobie w razie kryzysu, kiedy wyjada imigranci. Boje sie nie tylko ze wzgledu na moja emeryture, ale tez dla tego ze ich lubie i dobrze im zycze. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
296 Postów

(2sort)
Stały Bywalec
Imigranci nie wyjada i to tak dlugo jak sie im bedzie oplacalo. Jesli wyjada dzis, to przyjada z innego kraju. Po prostu cmentarze sa pelne ludzi, ktorym wydawalo sie ze sa niezastapieni.
Istotniejszym pytaniem jest czy bedzie na immigrantow zapotrzebowanie?. Jest bardzo wiele czynnikow ktore moga to bardzo szybko zmienic. Rynek, technologia, system ksztalcenia, przepisy itd.itd.
Tak jak w polityce, tak i w malzenstwie. W N maja takie powiedzenie. "Du må ikke ta ting for gitt".

Nigdy nie twierdzilem ze rozwiazania norweskie sa idealne i najlepsze. Ba ! Sami Norwegowie tez tego nie twierdza. Ale to sa ich rozwiazania I co komu do jemu? Taki zrobili polityczny wybor i tak jest. Chcesz to zmienic? Wlacz sie w polityke i moze ich przekonasz.

No a teraz musze troszke (tylko troszke) popracowac bo inaczej nie bedzie emerytury. Bo na manne z nieba nie licze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
277 Postów
2sort napisał:
Imigranci nie wyjada i to tak dlugo jak sie im bedzie oplacalo.

Chodzilo mi o to ze imigranci wyjada kiedy nastanie kryzys, kiedy przestanie im sie oplacac tu byc. Nie namawiam nikogo do ingerowania w ich polityke tylko odradzam jej nasladowanie.
Generalnie nie pochwalam wyrzucania dochodow z branzy naftowej ( manna z nieba) na konsumpcje polegajaca na wyrzucaniu dobrych rzeczy w pogoni za coraz bardziej luksusowymi nowinkami. Za malo inwestuja w rozwoj przemyslu i nauki. Niby maja uniwersytety ale zamiast zapraszac na wzor USA najzdolniejszych naukowcow z calego swiata obsadzaja wszystkie wazniejsze stanowiska swoimi po vidergaaende skole.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
296 Postów

(2sort)
Stały Bywalec
Bez watpienia. Mankamentow nie brakuje. Jednak to ostatnie to chyba powinienes poprzec jakimis faktami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok